Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, İlham Aliyev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesine yönelik yaptığı açıklamada, “Vladimir Putin, Azerbaycan Hava Yolları’na ait yolcu uçağının Rus hava sahasında meydana gelen fiziki ve teknik müdahaleden ve bunun sonucunda yaşanan trajik olaydan dolayı özür dilediğini ifade ederek üzüntüsünü bir kez daha dile getirdi” denildi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesine ilişkin bilgi verildi. Görüşmede Putin, 25 Aralık’ta Bakü-Grozni güzergahında uçan Azerbaycan Hava Yolları’na ait yolcu uçağının Rus hava sahasında yaşanan fiziki ve teknik müdahale nedeniyle meydana gelen trajik olayla ilgili özür diledi. Putin, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, yaralılara da acil şifalar diledi.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise uçağın Rusya hava sahasında dış fiziksel-teknik müdahaleye maruz kaldığını ve bu sebeple uçağın kontrolünü tamamen kaybettiğini belirtti. Aliyev, uçağın Kazakistan’ın Aktau kentine yönlendirildiğini, burada acil durum müdahalesi gerçekleştirildiğini ve inişin pilotların cesareti ve profesyonelliği sayesinde başarılı olduğunu vurguladı. Aliyev ayrıca, uçağın gövdesinde bulunan çok sayıda delik, yolcu ve mürettebatın yaralanması ve kazadan kurtulan kabin görevlileri ile yolcuların ifadelerinin, dış müdahale gerçeğini ortaya koyduğunu belirtti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı, kazanın nedenlerinin detaylı bir şekilde araştırılması amacıyla uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip kurulduğunu ve bu ekibin çalışmalara başladığını açıkladı. Görüşmede, iki liderin de trajedinin tüm ayrıntılarının ciddi bir şekilde soruşturulmasını ve suçluların adalet önüne çıkarılmasını ele aldıkları, başlatılan soruşturmanın şeffaf bir şekilde yürütüleceği ve kamuoyunun düzenli olarak bilgilendirileceği ifade edildi.
Ne Olmuştu? Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den Rusya’ya bağlı Tataristan’daki Grozni kentine gitmek üzere havalanan Azerbaycan Havayolları’na ait 67 kişilik yolcu uçağı, Kazakistan’ın Aktau kentinde acil iniş yapmaya çalışırken düşmüştü. Kazada 38 kişi hayatını kaybetmiş, 29 kişi ise kurtulmuştu. Uçağın, Grozni’ye yaklaşırken Rus hava savunma sistemi tarafından vurulduğu iddiaları gündeme gelmiş, uçağın Aktau’ya yönlendirildiği belirtilmişti.
Kaynak: HABER MERKEZİ