Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) eski başkanı David Petraeus’u Erbil’de kabul etti. Görüşmede bölgesel gelişmeler, güvenlik, enerji ve ekonomi alanlarında işbirliği konuları ele alındı.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün öğleden sonra ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) eski başkanı ve Irak ile Kürdistan Bölgesi’nin uzun yıllardır dostu olan David Petraeus ile bir araya geldi.
Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin genel durumu ile bölgedeki son siyasi ve güvenlik gelişmelerin kapsamlı biçimde ele alındığı belirtildi.
Taraflar, ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerinin stratejik önemi üzerinde durarak, bu ilişkilerin ortak çıkarlar doğrultusunda güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Her iki taraf da ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerinin öneminde mutabık kaldı ve çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesinin bölgesel istikrara katkı sağlayacağı ifade edildi.”
Görüşmenin ana gündem maddelerinden biri, bölgesel barış ve istikrarın korunması oldu. Taraflar, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin bölgesel çıkarları birleştiren bir köprü rolü oynayabileceği konusunda görüş birliğine vardı.
Ayrıca enerji ve ekonomi alanlarında işbirliği olanaklarının bu sürece destek sağlayabileceği ifade edildi.
Toplantıda, Türkiye’deki barış süreci, Suriye’deki gelişmeler, terör tehditleri ve IŞİD’in oluşturduğu güvenlik riskleri de gündeme geldi.
Başkan Neçirvan Barzani ve David Petraeus’un, bu konularda detaylı bir görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi.
Kaynak: HABER MERKEZİ