Süleymaniye Havalimanı’nın Adı “Celal Talabani Uluslararası Havalimanı” Oldu

Irak Ulaştırma Bakanlığı, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın adının “Celal Talabani Uluslararası Havalimanı” olarak değiştirilmesini onayladı. Kararın kısa sürede uygulanması bekleniyor.

Süleymaniye Havalimanı’nın Adı “Celal Talabani Uluslararası Havalimanı” Oldu
Yayınlama: 30.09.2025
5
A+
A-

Irak Ulaştırma Bakanlığı, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın adının “Celal Talabani Uluslararası Havalimanı” olarak değiştirilmesini onayladı. Kararın kısa sürede uygulanması bekleniyor.

Irak Ulaştırma Bakanlığı, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın isminin değiştirilmesine yönelik kararı resmen onayladı. Bakanlık Sözcüsü Meysem Safi, Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybis’in talebe olumlu yanıt verdiğini duyurdu.

İsim değişikliği, “Başkan Celal Talabani Vakfı” tarafından yapılan başvuru üzerine gündeme geldi. Rûdaw’ın ulaştığı resmi belgelere göre, Irak Havalimanları İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Ali Hüseyin Cabir, 7 Eylül’de Irak Sivil Havacılık Otoritesi’ne yazılı başvuruda bulundu. Belgelerde ayrıca, Başbakan Sudani’nin 27 Temmuz’da, Bakan Muheybis’in ise 8 Ağustos’ta değişikliğe onay verdiği yer aldı.

Kürdistan Bölgesi’nin ikinci büyük havalimanı

2003’te temeli atılan ve 2005 yılında açılan Süleymaniye Havalimanı, Kürdistan Bölgesi’nin Erbil’den sonraki en büyük uluslararası hava kapısı konumunda. Avrupa, Orta Doğu ve birçok ülkeye yolcu ve kargo seferleri düzenleniyor.

Türkiye’nin uçuş yasağı sürüyor

Süleymaniye Havalimanı, son yıllarda Türkiye’nin uyguladığı uçuş ambargosu ile de gündeme geliyor. Ankara, Nisan 2023’te PKK varlığının artması ve Rojava’daki Kürt güçleriyle ilişkiler gerekçesiyle Türk hava yolu şirketlerinin uçuşlarını durdurmuştu.

Bu karar sonrası Türk Hava Yolları ve Pegasus seferleri askıya alınırken, Türkiye’ye seyahat etmek isteyenler için tek alternatif Erbil Uluslararası Havalimanı oldu. 2025 itibarıyla ambargo hâlen yürürlükte ve iki taraf arasındaki ilişkilerde tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Tarafsız, Bağımsız ve ilkeli Habercilik. Haberlerinizi gönderin yayınlayalım info@expresshaber.net
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.