Mazlum Abdi’den Suriye mesajı: “Silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye geçtik”

Suriye Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mazlum Abdi, İlke TV’ye verdiği röportajda SDG’nin Suriye Savunma Bakanlığına entegre edildiğini, yeni bir siyasi yapı hazırlığı yürüttüklerini ve Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye açık olduklarını söyledi. Abdi, Kürtlerin haklarının yeni anayasada güvence altına alınmasını istedi.

Mazlum Abdi’den Suriye mesajı: “Silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye geçtik”
Yayınlama: 04.09.2026
7
A+
A-
🔊

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) eski Genel Komutanı ve Suriye Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mazlum Abdi, Haseke’de İlke TV’den Bağu Güven’in sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı görevine getirilmesinin ardından Türkiye’den ulusal yayın yapan bir televizyon kanalına ilk röportajını veren Abdi, Suriye’deki yeni dönem, SDG’nin entegrasyonu, Türkiye ile ilişkiler ve Kürtlerin geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Yüzlerce savaşçı çıktı, yüzlercesi kaldı”

Abdi, SDG bünyesinde bulunan Suriye vatandaşı olmayan savaşçıların durumuna ilişkin, bu kişilerin IŞİD’e karşı mücadelede yer aldığını söyledi.

Bu savaşçıların geleceğinin henüz Türkiye ile görüşülmediğini belirten Abdi, konunun PKK ile Türkiye arasında ele alınması gerektiğini savundu. Abdi, bölgeden ayrılmak isteyen savaşçıların çıkışına yardımcı olacaklarını ifade etti.

29 Ocak’ta başlayan süreçten bu yana yüzlerce savaşçının bölgeden ayrıldığını belirten Abdi, “Süreç başladığından beri, 29 Ocak’tan beri yüzlerce savaşçı buradan çıkış yaptı. Yüzlercesi de kaldı” dedi.

Abdi ayrıca yeni askerî ve idari yapılarda görev almanın temel koşulunun Suriye vatandaşlığı olduğunu, yabancı savaşçıların devlet kurumlarında görev üstlenemeyeceğini söyledi.

Türkiye ile ilişkiler mesajı

Türkiye’nin Suriye üzerindeki etkisinin arttığını ve bu etkinin devam edeceğini belirten Abdi, Ankara’nın Suriye’nin yeniden inşasında önemli bir ekonomik rol oynayabileceğini ifade etti.

Suriye Kürtlerinin Suriye devletinin bir parçası olduğunu vurgulayan Abdi, Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerin gelişmesini desteklediklerini söyledi.

Türkiye ile doğrudan ilişkilerin ilerletilmesi için oluşan imkânlardan yararlanmak istediklerini belirten Abdi, Türkiye’de İmralı ile yürütülen sürecin Suriye’deki gelişmeleri de etkilediğini savundu.

Abdi, “İnanıyorum ki İmralı ve Türkiye devleti arasında yürüyen çözüm sürecinin Suriye’deki Kürt meselesinin çözümünde olumlu etkisi olacaktır” ifadelerini kullandı.

SDG’nin yerine yeni siyasi yapı hazırlanıyor

SDG’nin bağımsız bir askerî güç olarak varlığının sona erdiğini ve bünyesindeki güçlerin Suriye Savunma Bakanlığına entegre edildiğini söyleyen Abdi, silahlı mücadele döneminden siyasi mücadele dönemine geçildiğini belirtti.

SDG’nin ortadan kalkmasıyla siyasi alanda bir boşluk oluştuğunu ifade eden Abdi, bu boşluğu dolduracak yeni bir siyasi yapı üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Abdi, yeni yapının parti mi yoksa daha geniş kapsamlı bir oluşum mu olacağının henüz kesinleşmediğini, isim ve örgütlenme modeline ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

“Entegrasyon teslimiyet değil”

SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonunun “teslimiyet” olarak değerlendirilmesine karşı çıkan Abdi, sürecin “bir taraf kazandı, diğer taraf kaybetti” yaklaşımıyla ele alınmaması gerektiğini savundu.

Kürt tarafının taleplerinin varılan anlaşmadan daha kapsamlı olduğunu kabul eden Abdi, mevcut düzenlemenin Kürtlerin statüsü ve hakları açısından hukuki bir zemin oluşturduğunu söyledi.

Abdi’ye göre Kürtler, Suriye devletinin bir parçası olarak yaşadıkları bölgelerde yerel yönetim ve güvenlik alanlarında rol üstlenmeye devam edecek.

Kürtçe eğitim ve yeni anayasa

Kürtçenin Suriye devletinin eğitim sistemi içerisinde ilk kez tanındığını belirten Abdi, mevcut düzenlemenin yeterli olmadığını söyledi.

Kuzeydoğu Suriye’de son 13-14 yılda oluşturulan Kürtçe eğitim sisteminin daha kapsamlı olduğunu ifade eden Abdi, yeni düzenlemenin bir başlangıç olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeni anayasa için kesin bir takvim bulunmadığını belirten Abdi, edindiği bilgilere göre iki veya üç ay içerisinde bir anayasa hazırlık komisyonu kurulabileceğini söyledi.

Abdi, komisyonda Kürt temsilcilerin yer almasını ve Kürtlerin ulusal, kültürel, dilsel ve idari haklarının yeni anayasada güvence altına alınmasını istediklerini belirtti.

YPJ’nin yeni statüsü

Kadın Savunma Birliklerinin (YPJ) yeni dönemdeki statüsüne de değinen Abdi, Şam yönetiminin kadınların ordu bünyesine katılmasına olumlu yaklaşmadığını söyledi.

Yaklaşık yedi ay süren görüşmelerin ardından YPJ’nin silahlı kimliğini koruyarak İçişleri Bakanlığına bağlı bir terörle mücadele birimi şeklinde faaliyet göstermesi konusunda uzlaşmaya varıldığını açıkladı.

Abdi, bu formülün YPJ üyelerinin öncelikli tercihi olmadığını ve kadın savaşçıların sonuçtan memnuniyetsizlik duyduğunu da aktardı.

“IŞİD tehdidi sona ermedi”

IŞİD mensuplarının tutulduğu cezaevlerine ilişkin de konuşan Abdi, tutukluların büyük bölümünün ABD ordusu tarafından, Suriye yönetiminin onayıyla Irak’a nakledildiğini söyledi.

Bölgede yüzlerce IŞİD mensubunun kalmaya devam ettiğini belirten Abdi, örgütün finansman ve yeni üye kazanma kapasitesini tamamen yitirmediğini savundu.

IŞİD’in büyük çaplı saldırılar düzenleme ihtimalinin sürdüğünü ifade eden Abdi, örgütün Suriye ve bölge ülkeleri açısından güvenlik tehdidi oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

İsrail’in Suriye politikasına ilişkin değerlendirme

Abdi, İsrail’in Suriye politikasına ilişkin değerlendirmesinde ise Tel Aviv yönetiminin temel kaygısının Türkiye’nin Suriye’deki askerî ve güvenlik alanındaki varlığı olduğunu öne sürdü.

Şam yönetiminin İsrail güçlerinin Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden önceki sınırlara çekilmesini istediğini belirten Abdi, İsrail’in son dönemde kontrol altına aldığı bölgelerde kalmakta ısrar ettiğini söyledi.

Taraflar arasındaki gerilimin önceki döneme kıyasla azaldığını ifade eden Abdi, İsrail’in öne sürdüğü koşullar nedeniyle anlaşmazlığın uzun süre devam edebileceğini savundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.