Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Demokratlar Birliği’nin yıl sonu programında yaptığı konuşmada, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının haklarının korunmasına vurgu yaptı. Erdoğan, Gazze başta olmak üzere zulüm altındaki coğrafyalar için dayanışma ve kardeşlik mesajı verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Demokratlar Birliği’nin yıl sonu programında yaptığı konuşmada, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının haklarının korunmasına vurgu yaptı. Erdoğan, Gazze başta olmak üzere zulüm altındaki coğrafyalar için dayanışma ve kardeşlik mesajı verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Demokratlar Birliği tarafından düzenlenen yıl sonu kapasite geliştirme ve eğitim çalıştayında katılımcılara hitap etti. Konuşmasının başında misafirleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, dünyanın farklı ülkelerinden programa katılanlara teşekkür etti.
Yurt dışında yaşayan 7 milyonu aşkın Türk vatandaşına selam ve sevgilerini ileten Erdoğan, aynı tarihsel ve kültürel bağlara sahip olunan soydaş ve akraba topluluklara da muhabbetlerini gönderdi. Çalıştayın, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni eden Erdoğan, mübarek üç aylar ve Leyle-i Regaib dolayısıyla tebriklerini iletti.
Konuşmasında İslam dünyasında yaşanan krizlere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’de 2 milyondan fazla Filistinlinin ağır insani şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini ifade etti. Filistin, Lübnan, Sudan ve farklı bölgelerde Müslümanların ciddi sınavlardan geçtiğini belirten Erdoğan, Suriye halkının da uzun yıllar süren mücadelenin ardından ülkelerini yeniden ayağa kaldırmaya çalıştığını söyledi.
Küresel ölçekte kriz ve belirsizliklerin arttığı bir dönemde dayanışma ve kardeşliğin önemine dikkat çeken Erdoğan, üç ayların ve Regaib Gecesi’nin başta Gazze ve Filistin olmak üzere zulüm altındaki tüm coğrafyalar için huzur ve felaha vesile olmasını diledi. Vatandaşlardan dualarında mazlumları unutmamalarını istedi.
Uluslararası Demokratlar Birliği’nin 21’inci yılına girdiğini hatırlatan Erdoğan, birliğin Avrupa’da 17 ülkede 38 bölge başkanlığı ve 253 şube ile faaliyet gösterdiğini belirtti. Birliğin, yurt dışında yaşayan Türklerin sorunlarının çözümünde, demokratik katılımın artırılmasında ve ayrımcılıkla mücadelede önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.
Kültürel ırkçılık, İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadeleyi önemsediklerini ifade eden Erdoğan, birliğin çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür etti, hayatını kaybedenleri rahmetle andı.
Yurt dışındaki Türk toplumunun bugün geldiği noktaya büyük bedeller ödenerek ulaşıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte yaşanan ırkçı saldırıları ve zorlukları hatırlattı. Türk diasporasının akademiden iş dünyasına, kültürden sanata kadar birçok alanda önemli başarılar elde ettiğini söyledi.
Konuşmasının sonunda kararlılık mesajı veren Erdoğan, “İster ülkemizde ister yurt dışında yaşasın, hiçbir vatandaşımızın ezilmesine ve horlanmasına müsaade etmeyiz. Türkiye Yüzyılı yürüyüşümüzde Avrupa Türk toplumunu kimseye ezdirmeyiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: HABER MERKEZİ