Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Engelli Emeklilik Dayanışma Derneği (EMED), engelli emekliliğinde yaşandığını belirttiği hak kayıplarının Anayasa Mahkemesi’ne doğrudan ulaştırılması amacıyla “AYM Mektup Çağrısı” kampanyası başlattı. Dernek, 1000 mektup hedefiyle yürüttüğü kampanyada özellikle 7538 sayılı Kanun sonrasında ortaya çıktığını belirttiği mağduriyetlere dikkat çekiyor.
Engelli Emeklilik Dayanışma Derneği (EMED), engelli emekliliği alanında yaşandığını belirttiği hak kayıplarının Anayasa Mahkemesi’ne doğrudan ulaştırılması amacıyla “AYM Mektup Çağrısı” kampanyası başlattı.
Dernek, kampanya kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne 1000 mektup gönderilmesini hedefliyor.
EMED, 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren 7538 sayılı Kanun ile engelli emekliliği sisteminde yapılan değişikliklerin, özellikle Ekim 2008 öncesinde sigortalı olan engelli vatandaşların emeklilik süreçlerinde tartışmalara ve hak kaybı iddialarına yol açtığını belirtti.
Dernek tarafından yapılan açıklamada, kampanyanın yalnızca bireysel mektupların gönderilmesinden ibaret olmadığı vurgulandı. EMED, engelli vatandaşların yaşadığı sorunların, taleplerin ve hukuki güvenliğe ilişkin endişelerin daha güçlü biçimde ortaya konulmasının amaçlandığını bildirdi.
Kampanyanın sloganı, “Bir mektup, bir ses. 1000 mektup, güçlü bir çağrı” olarak duyuruldu.
Kampanyanın ana mesajı ise “Haklarımızı geri almak için her birimiz, hepimiz için gönderiyoruz” ifadeleriyle paylaşıldı.
EMED, engelli vatandaşları ve ailelerini, emeklilik süreçlerinde yaşadıkları sorunları ve yeni sistem nedeniyle ortaya çıktığını belirttikleri hak kayıplarını Anayasa Mahkemesi’ne kendi ifadeleriyle aktarmaya çağırdı.
Kampanyaya ilişkin duyuru görselinde, vatandaşların kendi durumlarına uygun dilekçe örneklerine EMED Mobil üzerinden ulaşabileceği belirtildi.
Paylaşılan bilgilere göre kullanıcılar, EMED Mobil uygulamasındaki “AYM Mektup Etkinliği” bölümüne girerek durumlarına uygun grubu seçebilecek ve ilgili dilekçe örneğini görüntüleyebilecek.
Dernek, vatandaşların örnek metinleri inceleyerek kendi yaşadıkları süreci ve sorunları kendi ifadeleriyle anlatan mektuplar hazırlayabileceğini bildirdi.
EMED Başkanı Nazlı Tetik, kampanyayla yalnızca mektup sayısını artırmayı değil, engelli vatandaşların yaşadığı sorunları daha görünür hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Tetik, şunları kaydetti:
“Biz burada sadece 1000 tane mektup göndermek istemiyoruz. 1000 vatandaşın yaşadığı sorunu, 1000 ailenin endişesini ve 1000 kişinin adalet talebini görünür hale getirmek istiyoruz.”
Her mektubun farklı bir hayatı anlattığını belirten Tetik, bazı vatandaşların yıllarca çalıştığını, bazılarının emekliliğine kısa süre kala sistem değişikliğiyle karşılaştığını ve bazı kişilerin de emekli aylığını kaybetme endişesi yaşadığını ifade etti.
EMED, kampanyanın Anayasa Mahkemesi’nde bulunan E.2025/78 sayılı dosyayla doğrudan bağlantılı olduğunu bildirdi.
Dernek, engelli emekliliği sisteminde yapılan değişikliklerin geçiş süreci, hukuki güvenlik, eşitlik ve kazanılmış haklar bakımından değerlendirilmesinin engelli vatandaşlar açısından önem taşıdığını belirtti.
Kampanyayla birlikte, engelli vatandaşların yargı sürecine ilişkin farkındalığının artırılması ve yaşandığı belirtilen mağduriyetlerin kamuoyunda daha görünür hale getirilmesi hedefleniyor.
EMED, kampanyanın yalnızca emeklilik başvurusu devam eden vatandaşları değil, engelli emekliliği sistemindeki değişikliklerden etkilendiğini belirten tüm vatandaşları ilgilendirdiğini ifade etti.
Dernek, vatandaşların yıllarca yürürlükte bulunan sisteme güvenerek çalıştığını, prim ödediğini ve emeklilik planı yaptığını belirterek haklı beklentilerin korunmasının hukuki güvenlik açısından önem taşıdığını vurguladı.
EMED Başkanı Nazlı Tetik, konuyla ilgili değerlendirmesinde, vatandaşların devletin belirlediği kurallara güvenerek çalışma ve emeklilik planı yaptığını belirterek, sistemde sonradan yapılan değişikliklerin “Benim hakkım ne olacak?” sorusunu gündeme getirdiğini ifade etti.
Tetik, yaşanan tartışmaların yalnızca belirli bir grup engelli vatandaşın sorunu olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, hukuki güvenlik ilkesinin herkes açısından önem taşıdığını söyledi.
EMED, “AYM Mektup Çağrısı” kampanyasında son günün 28 Ağustos 2026 Cuma olduğunu açıklamıştı.
Dernek, kampanya süresince vatandaşlara mektuplarını son güne bırakmadan hazırlayıp göndermeleri çağrısında bulundu.
Nazlı Tetik, bir kişinin gönderdiği mektubun bir ses, çok sayıda vatandaşın katılımının ise güçlü bir toplumsal çağrı oluşturabileceğini belirterek, herkesin kendi yaşadığı sorunu kendi cümleleriyle Anayasa Mahkemesi’ne ulaştırmasının önem taşıdığını ifade etti.
EMED, kampanyayla 1000 mektup hedefini gerçekleştirmeyi ve engelli emekliliğinde yaşandığını belirttiği sorunların Anayasa Mahkemesi nezdinde daha görünür hale gelmesine katkı sunmayı amaçladığını bildirdi.
Dernek, çağrısını “Hepimiz biriz, haklıyız. Bir mektup da sen gönder” mesajıyla duyurdu.
Kaynak: HABER MERKEZİ