Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
İsrail’in İdlib’deki Ebu el-Duhur Hava Üssü’ne düzenlediği saldırının ardından Suriye geçici hükümetinden açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Asad el-Şeybani, üste Türk askeri konuşlandırılması veya kalıcı bir Türk üssü kurulması planının olmadığını söyledi.
Suriye geçici hükümeti Dışişleri Bakanı Asad el-Şeybani, İsrail’in İdlib’deki Ebu el-Duhur hava üssüne düzenlediği hava saldırısına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
ABD merkezli Axios’a konuşan Şeybani, Suriye’nin Ebu el-Duhur’da kalıcı bir Türk askeri varlığı oluşturma ya da Türk birliklerini konuşlandırma planının bulunmadığını söyledi. Şeybani, bu mesajın saldırı öncesinde İsrail’e iletildiğini belirterek, buna rağmen gerçekleştirilen saldırının haklı bir gerekçesinin olmadığını savundu.
Şeybani, Ebu el-Duhur’daki çalışmaların askeri bir Türk üssü kurulmasına yönelik olmadığını, uzun süredir hasarlı durumdaki tesislerin rehabilite edildiğini ifade etti.
Hava üssünün Suriye Hava Kuvvetleri tarafından kullanılabilmesi için yeniden faaliyete geçirilmesinin hedeflendiğini belirten Şeybani, saldırı sırasında tesisin büyük ölçüde boş olduğunu ve henüz tam olarak faaliyete geçirilmediğini söyledi.
Şeybani ayrıca saldırıdan günler önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı subayların üssü ziyaret ettiğini doğruladı. Ancak bu ziyaretin eğitim ve askeri uzmanlık paylaşımı kapsamındaki mevcut işbirliği çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti.
İsrail ise saldırının gerekçesini farklı açıdan açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi, Şam’ın Türk askerlerinin bölgeye konuşlandırılmasına izin vermesinin mevcut güvenlik düzenlemelerini ihlal etme riski taşıdığını savundu.
Netanyahu, saldırının ardından Türkiye’nin Suriye’de güneye doğru askeri yayılmasına karşı olduklarını belirterek saldırıyı Türkiye’ye yönelik bir mesaj olarak nitelendirdi. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz da Türkiye’nin Suriye’deki faaliyetlerini eleştirdi.
Türkiye, 18 Ağustos’taki saldırının ardından İsrail’i sert biçimde kınadı. Dışişleri Bakanlığı, Ebu Zuhur Hava Üssü’ne yönelik saldırının Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olduğunu belirtti.
Ankara ayrıca İsrail’in saldırıyı gerekçelendirmek için ortaya koyduğu Türk askeri konuşlandırması iddialarını reddetti. Reuters’a göre Türkiye, İsrail’in bu yöndeki açıklamalarını kabul edilemez olarak nitelendirdi.
Saldırının ardından Türkiye-İsrail hattındaki gerilimin Suriye sahasında doğrudan bir çatışmaya dönüşmemesi için ABD de devreye girdi.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye ile İsrail arasında doğrudan çatışma riskine dikkat çekerken, Suriye, Türkiye ve İsrail arasında gerilimi önlemeye yönelik iletişim mekanizmasının güçlendirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.
Ebu el-Duhur saldırısı, Suriye’deki askeri dengeler ve Türkiye-İsrail ilişkileri açısından yeni bir gerilim başlığı oluştururken, Şam’ın İsrail ile güvenlik konusunda gerilimi azaltacak bir anlaşmaya açık olduğu mesajı da dikkat çekti.
Kaynak: HABER MERKEZİ