ABD’den Ortadoğu’ya askeri sevkiyat: USS Tripoli bölgeye ulaştı

CENTCOM, USS Tripoli’nin görev bölgesine ulaştığını duyurdu. Pentagon’un İran’a yönelik haftalar sürebilecek kara operasyonları planladığı iddiaları gündemdeyken, bölgedeki gerilim karşılıklı saldırılarla tırmanıyor

ABD’den Ortadoğu’ya askeri sevkiyat: USS Tripoli bölgeye ulaştı
Yayınlama: 29.03.2026
9
A+
A-

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), USS Tripoli savaş gemisinin görev bölgesine ulaştığını açıkladı. Yapılan paylaşımda, gemide yaklaşık 3 bin 500 denizci ve deniz piyadesinin yanı sıra nakliye ve saldırı uçaklarının bulunduğu belirtildi.

ABD basınında yer alan haberlerde ise Pentagon’un İran’a yönelik haftalar sürebilecek kara operasyonlarına hazırlandığı öne sürüldü. Washington Post’un aktardığına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu operasyonlara onay verip vermeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Haberde, planlanan operasyonların kapsamlı bir işgalden ziyade, Özel Harekat güçleri ile konvansiyonel piyade birliklerinin gerçekleştireceği sınırlı baskınlardan oluşmasının öngörüldüğü ifade edildi.

HAVA İNDİRME BİRLİKLERİ YOLDA

ABD’nin havadan indirme birliklerinin de Ortadoğu’ya sevk edildiği bildirildi. Pentagon Sözcüsü, 82. Hava İndirme Tümeni’ne bağlı paraşütçüler ile bazı destek birliklerinin ve Birinci Tugay Muharebe Timi’nin bölgeye konuşlandırılacağını açıkladı.

CENTCOM’dan yapılan bir diğer açıklamada ise İran’a karşı yürütülen operasyonlar kapsamında 11 binden fazla sorti gerçekleştirildiği, 150’den fazla İran gemisinin imha edildiği ya da hasar gördüğü belirtildi.

KÖRFEZ’DE ALTYAPI HEDEFTE

Son 24 saat içinde Körfez bölgesinde önemli altyapı tesisleri de saldırıların hedefi oldu. Birleşik Arap Emirlikleri’nde haftalardır görülen en yoğun balistik füze saldırılarının yaşandığı belirtilirken, Emirates Global Aluminium şirketi Abu Dabi’deki ana tesisinin vurulduğunu ve ciddi hasar oluştuğunu açıkladı. Saldırıda bazı çalışanların yaralandığı bildirildi.

Dünyanın önde gelen üreticilerinden Aluminium Bahrain’in de saldırıya uğradığı, Kuveyt’te ise uluslararası havalimanının radar sisteminin ciddi hasar gördüğü aktarıldı.

HUSİLERDEN YENİ TEHDİT

Yemen’deki Husi milisler de İsrail’e yönelik füze saldırıları düzenlediklerini duyurdu. İran destekli grup, önümüzdeki günlerde saldırıların süreceğini açıkladı.

Yemen’in uluslararası alanda tanınan hükümeti ise İran’ı ülkeyi çatışmaya sürüklemekle suçladı. Husi milisler ayrıca, Kızıldeniz’in güneyinde yer alan Babelmendep Boğazı’nı kapatmanın ABD ve İsrail’e karşı seçeneklerden biri olduğunu belirtti. Bu hattaki olası bir kesintinin küresel ticaret üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği ifade ediliyor.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Öte yandan bölgedeki gerilimi ele almak üzere Türkiye, Pakistan, Mısır ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının Pakistan’ın başkenti İslamabad’da bir araya gelmesi bekleniyor.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmelerde gerilimin düşürülmesine yönelik çabalar başta olmak üzere çeşitli konuların kapsamlı şekilde ele alınacağı bildirildi.

Kaynak: ARTI GERÇEK

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.