Efrin’de mülkiyet krizi: Yaklaşık 2 bin ev sahiplerine teslim edilmedi

Efrin ve Serekaniye’ye geri dönen ailelerin mülkiyet haklarına erişmekte zorluk yaşadığı bildiriliyor. Efrin İnsan Hakları Örgütü, yaklaşık 2 bin evin sahiplerine teslim edilmediğini açıklarken, İlham Ahmed yetkililere el konulan mülklerin iadesi ve sivillerin korunması çağrısında bulundu.

Efrin’de mülkiyet krizi: Yaklaşık 2 bin ev sahiplerine teslim edilmedi
Yayınlama: 29.10.2026
0
A+
A-
🔊

Efrin ve Serekaniye’ye geri dönen ailelerin mülkiyet haklarına erişmekte zorluk yaşadığı bildiriliyor. Efrin İnsan Hakları Örgütü, yaklaşık 2 bin evin sahiplerine teslim edilmediğini açıklarken, İlham Ahmed yetkililere el konulan mülklerin iadesi ve sivillerin korunması çağrısında bulundu.

Efrin’de geri dönen aileler mülklerini alamıyor

Suriye’de zorla yerinden edilenlerin geri dönüş sürecinde mülkiyet haklarına ilişkin sorunlar yaşandığı bildiriliyor. Efrin ve Serekaniye’ye dönen ailelerin evlerini, tarım arazilerini ve diğer mülklerini geri almakta güçlük çektiği belirtiliyor.

Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Îbrahîm Şêxo, 17 Ekim’de yaptığı açıklamada, bazı ailelerden ev ve mülklerini geri alabilmeleri için 2 bin ila 10 bin dolar arasında para talep edildiğini söyledi. Şêxo’nun verdiği bilgilere göre, Efrin’de yaklaşık 2 bin ev hâlâ sahiplerine teslim edilmedi.

Gire Spi’de geri dönüş başvurusu yapmak isteyen gruba saldırı

Yerinden edilenlerin geri dönüş sürecinde güvenlik sorunları da yaşandığı öne sürülüyor. 26 Ekim’de, Suriyeli yetkililerin daveti üzerine Gire Spi’deki Genel Müdürlük binasına giderek geri dönüş başvurusunda bulunmak isteyen yaklaşık 100 kişilik bir grubun saldırıya uğradığı bildirildi.

Grubun eşyalarının yağmalandığı ve araçlarının yakıldığı belirtildi. Kobani İç Güvenlik Güçleri’nin daha sonra mağdurları alarak Kobani’ye getirdiği aktarıldı.

İlham Ahmed: Geri dönüşlerin önündeki engeller kaldırılmalı

Kürt siyasetçi İlham Ahmed, ANHA’ya yaptığı açıklamada, Efrin halkının kendi topraklarına geri dönmesinin önemine dikkat çekti. Ahmed, geri dönüşleri Suriye devletiyle yapılan entegrasyon anlaşmasının sonuçlarından biri olarak değerlendirdi.

Efrin’deki sorunlara değinen Ahmed, bölgede bulunan yabancı savaşçıların yerinden edilenlerin geri dönüşünü engellediğini savundu. Evlerin, tarım arazilerinin ve zeytin ağaçlarının hedef alındığını belirten Ahmed, bazı kişilerin mülklere el koyduğunu ve geri dönen ailelerin bir bölümünün evlerine kavuşana kadar kiralık konutlarda yaşamak zorunda kaldığını ifade etti.

Ahmed, bu tür uygulamaların hukuka aykırı olduğunu belirterek mülkiyet haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Yetkililere mülklerin iadesi çağrısı

Sivillerin korunmasının ve mülkiyet ihlallerinin önlenmesinin Savunma Bakanlığı ile güvenlik kurumlarının sorumluluğunda olduğunu söyleyen Ahmed, yetkililere halkın şikâyetlerini dinleme ve sorunlara çözüm bulma çağrısı yaptı.

Ahmed ayrıca el konulan evlerin, arazilerin ve diğer mülklerin sahiplerine iade edilmesini istedi. Bu adımların toplumsal barış ve istikrar açısından önem taşıdığını belirtti.

Efrin ve Serekaniye’ye dönüşlerin önündeki engeller, yerinden edilen ailelerin güvenli geri dönüşü ve mülkiyet haklarının korunması konularındaki tartışmalar sürüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.