Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sebze ve meyve piyasasında sahte belgeleme yöntemleriyle fiyatları yukarı yönlü manipüle eden büyük tedarikçilere yönelik dev bir operasyon başlattı. 22 ilde sürdürülen operasyonda 41 şirket yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, hallerde büyük tedarikçi konumunda bulunan bazı firmaların yaş sebze ve meyve piyasasında haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Ürün arzını yapay şekilde düşürerek fiyatları tırmandıran dağıtıcılara yönelik 22 ilde eş zamanlı operasyon düğmesine basıldı.
“Tarladan Markete Fiyat Yolculuğu” Mercek Altında
Soruşturmanın detaylarını paylaşan Adalet Bakanı Akın Gürlek, ürünlerin tarladan sofraya geliş sürecinin adım adım incelendiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı Hal Kayıt Sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi verileri ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu raporlarının incelendiği süreçte, yaklaşık 1029 çiftçinin de ifadesine başvuruldu.
Sahte Makbuzlarla Yapay Zam Oluşturuldu
Yapılan incelemelerde, piyasa hakimiyetini elinde tutan firmaların ürün arzını olduğundan az, maliyetleri ise yüksek gösterdikleri saptandı. Şirketlerin sahte müstahsil makbuzları düzenleyerek gerçeğe aykırı maliyetler kurguladıkları ve bu yolla haller ile marketlerdeki yaş sebze-meyve fiyatlarını tırmandırarak fahiş kazanç elde ettikleri iddia edildi.
41 Yöneticiye Gözaltı, 109 Adrese Baskın
“Fiyatları etkileme”, Vergi Usul Kanununa muhalefet, belgede sahtecilik ve karapara aklama suçlamalarıyla yürütülen dosya kapsamında 41 büyük dağıtıcı firmanın 41 üst düzey yöneticisi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Emniyet güçleri 22 ilde toplam 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama ve el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ