Suriye’de SDG için yeni dönem: Mazlum Abdi ve İlham Ahmed’e merkezi hükümette görev iddiası

Suriye Geçici Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet Şara ile SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve İlham Ahmed arasında Şam’da yapılan görüşmenin ardından SDG’nin Suriye ordusuna entegre edildiği yönündeki gelişmeler gündeme geldi. Kulis bilgilerine göre Mazlum Abdi ve İlham Ahmed’in merkezi hükümette görev alması, Kürtçe anadilde eğitim konusunda ise yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor.

Suriye’de SDG için yeni dönem: Mazlum Abdi ve İlham Ahmed’e merkezi hükümette görev iddiası
Yayınlama: 26.08.2026
Düzenleme: 28.09.2026 23:11
11
A+
A-
🔊

Suriye Geçici Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ve İlham Ahmed, Şam’da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından SDG’nin askeri yapısının Suriye ordusuna entegre edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı yönündeki bilgiler gündeme geldi. Görüşmenin ayrıntıları henüz resmi kanallardan kapsamlı şekilde açıklanmazken, sürece ilişkin çeşitli kulis bilgileri basına yansıdı.

Mazlum Abdi ve İlham Ahmed için merkezi hükümet formülü

Yansıyan bilgilere göre SDG’nin mevcut yapısının sona erdirilmesi ve Mazlum Abdi ile İlham Ahmed’in Suriye merkezi hükümeti içerisinde görev üstlenmesi planlanıyor.

Süreç kapsamında Kürtçe anadilde eğitim konusunda da yeni bir düzenleme yapılmasının gündemde olduğu belirtiliyor.

Ancak söz konusu başlıklara ilişkin henüz resmi bir kararname veya kapsamlı açıklama yayımlanmadı.

Şara’dan üç kararname bekleniyor

Kulislerde, Suriye Geçici Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet Şara tarafından üç ayrı kararnamenin yayımlanmasının beklendiği ifade ediliyor.

İddiaya göre kararnamelerden birinin Mazlum Abdi’nin merkezi hükümette üstleneceği görev, diğerinin İlham Ahmed’in görevi, üçüncüsünün ise Kürtçe anadilde eğitim düzenlemesiyle ilgili olması bekleniyor.

Kararnamelerin yayımlanması halinde Şam ile SDG arasındaki entegrasyon sürecinin ayrıntılarının daha netleşmesi bekleniyor.

YPJ’nin statüsü de gündemde

SDG’nin entegrasyon sürecinde en fazla tartışılan başlıklardan biri olan YPJ’nin gelecekteki statüsü konusunda da görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.

YPJ Genel Komutanı Newroz Ahmed ile Suriye İçişleri Bakanı Enes Etab arasında gerçekleştirilen görüşmelerde YPJ’nin yeni statüsünün ele alındığı ve tarafların bir sonuca yaklaşmak üzere olduğu ileri sürülüyor.

YPJ’nin Suriye ordusu içerisindeki konumu ve yapısının nasıl şekilleneceği konusunda yapılacak resmi açıklamanın, entegrasyon sürecinin önemli başlıklarından biri olması bekleniyor.

Gözler Şam’dan gelecek resmi açıklamada

Mazlum Abdi ve İlham Ahmed’in merkezi hükümetteki olası görevleri, Kürtçe anadilde eğitim ve YPJ’nin statüsüne ilişkin ayrıntıların, Şam yönetiminin yayımlaması beklenen kararname ve açıklamalarla netleşmesi bekleniyor.

Şam ile SDG arasındaki görüşmelerin ardından ortaya çıkan gelişmeler, Suriye’nin siyasi ve askeri yapılanmasında yeni bir dönemin işareti olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.