Erdoğan’dan Kabine Sonrası Açıklama: “Türkiye Sokağa Teslim Edilecek Bir Ülke Değildir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada iç siyaset, basın özgürlüğü, ekonomi ve dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin istikrarını koruyacağını söyleyen Erdoğan, ABD-İran geriliminin enerji fiyatlarına etkisine dikkat çekerek, “Başkalarının çıkarttığı savaşın bedelini ödemek istemiyoruz” dedi.

Erdoğan’dan Kabine Sonrası Açıklama: “Türkiye Sokağa Teslim Edilecek Bir Ülke Değildir”
Yayınlama: 26.10.2026
Düzenleme: 26.10.2026 22:13
0
A+
A-
🔊

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada iç siyaset, ekonomi, dış politika ve bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin huzur ve istikrarını koruyacağını vurgulayan Erdoğan, “Türkiye, 86 milyonun birlik ve dirlik içinde kardeşçe yaşadığı, bölgesinin huzur adası olan bir ülkedir. Türkiye sokakta bulunmamıştır. Sokağa teslim edilecek bir ülke de değildir” ifadelerini kullandı.

ABD ile İran arasındaki gerilimin enerji fiyatlarına etkisine de değinen Erdoğan, bölgede yeni çatışmalar istemediklerini belirterek, Türkiye’nin başka ülkelerin çıkardığı savaşların ekonomik sonuçlarını üstlenmek istemediğini söyledi.

Erdoğan’dan iç siyaset mesajı: “Türkiye sokağa teslim edilecek bir ülke değildir”

Kabine Toplantısı’nın ardından konuşan Erdoğan, siyasetin demokratik zeminde ve uzlaşma anlayışıyla yürütülmesi gerektiğini söyledi. Muhalefetin söylemlerini eleştiren Erdoğan, siyasi rekabetin husumete dönüşmesinin tehlikeli olduğunu ifade etti.

Muhalefetin kullandığı dili de eleştiren Erdoğan, “Siyaseti demokratik zeminde, mutabakat içinde rekabetten çıkarıp adeta bir husumetliler kavgasına dönüştürmek, yanlış olduğu kadar tehlikeli bir yaklaşımdır” dedi.

Türkiye’nin huzur ve istikrar ülkesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Avrupa’nın bazı ülkelerinde yaşanan olaylardan hareketle Türkiye’de benzer girişimlerde bulunmayı düşünenlere seslendi.

Erdoğan, “Türkiye, 86 milyonun birlik ve dirlik içinde kardeşçe yaşadığı, bölgesinin huzur adası olan bir ülkedir. Fakat Avrupa’nın kimi ülkelerinde yaşanan olaylardan cesaret alarak benzer bir teşebbüsün hayalini kuranlar varsa şunu bilsinler ki Türkiye sokakta bulunmamıştır. Sokağa teslim edilecek bir ülke de değildir” ifadelerini kullandı.

Basın özgürlüğü tartışmasına yanıt verdi

Erdoğan, hükümete yönelik basın özgürlüğü eleştirilerine de değindi. Muhalefetin önceki açıklamalarını hatırlatarak bazı siyasi aktörlerin gazetecileri ve medya kuruluşlarını tehdit ettiğini öne sürdü.

Erdoğan, “Daha düne kadar meydanlarda basın kuruluşlarını, gazetecileri, televizyon kanallarını alenen tehdit edenler bize basın özgürlüğü dersi veremezler” diye konuştu.

Türkiye’de farklı görüşlere sahip televizyon ve radyo kanallarının yayın yaptığını belirten Erdoğan, hakaret, yalan ve dezenformasyon içermediği sürece farklı görüşlerin ifade edilebildiğini savundu.

Erdoğan, Türkiye’nin farklı sesleri ülkenin toplumsal çeşitliliğinin bir parçası olarak gördüğünü belirterek, ülkeye yönelik olduğunu ileri sürdüğü girişimlere izin verilmeyeceğini söyledi.

Libya ile deniz yetki alanları mutabakatını hatırlattı

Dış politikaya ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye’nin dost ve müttefik ülkelerle ilişkilerini karşılıklı saygı temelinde geliştirmeye çalıştığını ifade eden Erdoğan, Kamboçya ve Kanada ile yürütülen temaslara da değindi.

Kamboçya ile ticaret, yatırım, enerji, eğitim ve savunma sanayisi alanlarındaki işbirliği olanaklarının ele alındığını belirten Erdoğan, imzalanan askerî çerçeve anlaşmasının önemine dikkat çekti.

Kanada Başbakanı Mark Carney ve beraberindeki heyetin ziyaretini de değerlendiren Erdoğan, görüşmeler kapsamında savunma, hava ulaştırma ve enerji alanlarında üç anlaşma imzalandığını söyledi.

Libya konusundaysa Türkiye’nin ülkenin birliğini savunduğunu vurgulayan Erdoğan, 27 Kasım 2019’da Libya Millî Mutabakat Hükûmeti ile imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakatı hatırlattı.

Erdoğan, söz konusu mutabakatın Libya Temsilciler Meclisi tarafından oy birliğiyle onaylandığını belirterek, bu gelişmeyi Türkiye’nin “tek Libya, tek devlet” yaklaşımı açısından önemli gördüklerini ifade etti.

2027 bütçesinin büyüklüğü 27,2 trilyon lira

Erdoğan, TBMM’ye sunulan 2027 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi’nin ayrıntılarını da paylaştı. Buna göre bütçede toplam gider 27 trilyon 276 milyar lira, gelir ise 23 trilyon 408 milyar lira olarak öngörüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçeyle üretim kapasitesinin ve rekabet gücünün artırılmasının, ekonominin dış şoklara karşı daha dayanıklı hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Erdoğan’ın açıkladığı bütçe kalemleri şöyle:

  • Tarım: 1 trilyon 305 milyar lira
  • Reel sektör destekleri: Tarımsal kredi sübvansiyonları hariç 658 milyar lira
  • Savunma harcamaları: 2 trilyon 206 milyar lira
  • İç güvenlik harcamaları: 1 trilyon 248 milyar lira
  • Belediyeler ve il özel idareleri: 2 trilyon 384 milyar lira
  • Yatırımlar: 2 trilyon 849 milyar lira

Savunma ve iç güvenlik harcamalarının toplam 3 trilyon 454 milyar liraya ulaşacağını belirten Erdoğan, yatırımlara ayrılan kaynağın bütçenin yüzde 10,4’üne karşılık geldiğini kaydetti.

Emekliler için yeni düzenleme mesajı

Emeklilerin ekonomik koşullarına da değinen Erdoğan, yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını söyledi.

2027 bütçesinde emeklilerin durumunu iyileştirmeye yönelik mali imkânlar oluşturmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, gerekli yasal düzenlemenin TBMM’nin takdiriyle yıl sonuna kadar hayata geçirilmesini umduğunu ifade etti.

“Başkalarının çıkarttığı savaşın bedelini ödemek istemiyoruz”

Bölgesel gerilimlerin enerji fiyatlarına etkisini değerlendiren Erdoğan, ABD ile İran arasındaki tansiyonun akaryakıt fiyatlarında yükselişe yol açtığını söyledi.

Türkiye’nin bölgede yeni çatışmaların yaşanmasını istemediğini belirten Erdoğan, “Biz bölgemizde yeni gerilim ve çatışma alanları görmek istemiyoruz. Biz başkalarının çıkarttığı savaşın bedelini de ödemek istemiyoruz” dedi.

Bölgesel gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerine de değinen Erdoğan, ülkenin bu tür olumsuzlukları en az hasarla atlatabilecek kapasiteye sahip olduğunu savundu.

Bölgenin en büyük ihtiyacının istikrar olduğunu vurgulayan Erdoğan, barış ve güvenliğin sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Kabine toplantısında askerî araç kazası da gündemdeydi

Erdoğan, konuşmasının başında Ankara’da meydana gelen askerî araç kazasında hayatını kaybeden Albay Sayit Gökgöz için başsağlığı dileklerini iletti.

Kazada yaralanan askerlerden birinin taburcu edildiğini, diğer personelin tedavisinin sürdüğünü belirten Erdoğan, yaralılara acil şifa diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nda iç siyaset, ekonomi, güvenlik ve dış politika başlıklarının kapsamlı şekilde ele alındığını belirterek Türkiye’nin huzur, güvenlik ve istikrarını koruma hedefini yineledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.