Kürdistan Bölgesi’nde dolar kuru zammı: İthal ürünlerde fiyatlar yüzde 12 arttı

Kürdistan Bölgesi’nde dolar kuru zammı: İthal ürünlerde fiyatlar yüzde 12 arttı
Yayınlama: 08.10.2026
3
A+
A-
🔊

Irak Merkez Bankası’nın resmi dolar kurunu yükseltmesinin ardından Kürdistan Bölgesi’ndeki piyasalarda ithal ürünlerin fiyatları artmaya başladı. Süleymaniye Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Aram Baban, fiyat artışlarının yüzde 12’ye kadar ulaştığını belirtirken, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı daha önce ithal edilen ürünlere zam yapılmasını yasakladı.

Dolar kurundaki değişim piyasaya yansıdı

Irak Merkez Bankası’nın bankalar ve tüccarlar için uyguladığı yeni dolar satış kurunun devreye girmesi, Kürdistan Bölgesi’ndeki piyasalarda fiyat artışlarını beraberinde getirdi.

Yeni düzenlemeyle 100 doların resmi karşılığı 152 bin Irak dinarı olarak belirlendi. Daha önce ise 100 dolar yaklaşık 132 bin dinar üzerinden işlem görüyordu.

Kur değişikliğinin ardından özellikle ithal ürünlerin fiyatlarında yükseliş görülmeye başlandı.

Elektrikli ev aletlerinde fiyatlar yükseldi

Erbil’de elektrikli ev aletleri satan Sultan Mağazası’nın sahibi Ahmed Salah, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, yeni kur uygulamasının elektrikli cihaz ve ekipman fiyatlarına yansıdığını söyledi.

Salah, Erbil ve Süleymaniye’de faaliyet gösteren büyük şirketlerin kendilerine artık 100 dolar için eski kur olan 135 bin dinar üzerinden işlem yapmayacaklarını bildirdiğini aktardı.

Satıcılara ürünleri dolar üzerinden satmaları veya ödemeleri güncel piyasa kuru üzerinden dinar olarak almaları yönünde bilgi verildiği belirtildi.

Depodaki ürünler de zamlandı

Fiyat artışının yalnızca yeni ithal edilen ürünlerle sınırlı kalmadığı, daha önce ithal edilerek depolarda bulunan ürünlerin de zamlandığı ifade edildi.

Satıcılardan alınan bilgilere göre, daha önce 540 bin dinara satılan bir buzdolabının fiyatı 660 bin dinara yükseldi.

Bu durum, dolar kurundaki değişimin piyasada bulunan mevcut ürünlerin fiyatlarına da yansımaya başladığını gösterdi.

Ticaret Odası: Artış yüzde 12’ye ulaştı

Süleymaniye Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Aram Baban, dolar kurundaki değişimin Irak ve Kürdistan Bölgesi genelinde ürün fiyatlarını yaklaşık yüzde 12 artırdığını söyledi.

Baban, fiyat artışını örnekleyerek daha önce 100 bin dinara satılan bir ürünün 112 bin dinara çıkabildiğini belirtti.

Baban’a göre ithalatçı tüccarların yarısından fazlası fiyatlarını artırırken, diğer işletmeler de fiyat değişikliklerini kademeli olarak uygulamaya başladı.

Yerli üretim için fırsat olabilir

Aram Baban, kur artışının yerel üretim üzerindeki etkisine de dikkat çekti.

Dolar kurundaki yükselişin yerli üreticiler açısından bazı fırsatlar oluşturabileceğini belirten Baban, ithal girdilere bağlı üretimin de maliyet artışından etkileneceğini söyledi.

Baban’ın verdiği örneğe göre, bir yerli fabrikanın hammaddesinin yarısını yurt dışından getirmesi halinde üretim maliyeti yaklaşık yüzde 6 artacak.

Buna karşılık ithal ürünlerin daha yüksek fiyatlarla piyasaya sunulması, yerli ürünlerin yabancı ürünlerle rekabet gücünü artırabilir.

Bakanlık daha önce ithal edilen ürünlere zammı yasakladı

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ise piyasadaki fiyat artışlarına karşı yeni bir uygulama açıkladı.

Bakanlık Genel Ticaret Müdürü Nevzad Şeyh Kamil, daha önce ithal edilen ürünler piyasada bulunduğu sürece bu ürünlere zam yapılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Şeyh Kamil, söz konusu ürünlerin yaklaşık iki ay daha piyasada bulunmasının beklendiğini belirterek, mevcut stokların eski fiyatlardan satılması gerektiğini ifade etti.

“Daha önce ithal edilen ürünler piyasada kaldığı sürece fiyatlar aynı kalmalı.”

Zam yapan işletmelere yasal işlem uygulanacak

Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, daha önce ithal edilen ürünlere haksız şekilde zam yapan işletmelere yönelik denetimlerin artırılacağını bildirdi.

Nevzad Şeyh Kamil, herhangi bir market veya mağazanın mevcut stok ürünlerine zam yapması halinde hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

İlçe yönetimleri bünyesinde oluşturulan ortak denetim komitelerinin de işletmelerin eski ve yeni alış faturalarını inceleyeceği belirtildi.

Eski ve yeni faturalar karşılaştırılacak

Denetim ekipleri, işletmelerin ürünleri hangi kur üzerinden satın aldığını ve sonrasında hangi fiyattan satışa sunduğunu kontrol edecek.

Böylece dolar kurundaki değişimi gerekçe göstererek daha önce satın alınmış ürünlere haksız fiyat artışı uygulayan işletmelerin tespit edilmesi amaçlanıyor.

Bakanlık, kur değişikliğinin tüketici fiyatlarına kontrolsüz biçimde yansıtılmasının önüne geçmek için denetim mekanizmasını devreye soktu.

Piyasalarda gözler fiyat denetimlerinde

Irak Merkez Bankası’nın dolar kurunda yaptığı değişiklik, Kürdistan Bölgesi’nde özellikle ithal ürünlerin fiyatlarını doğrudan etkiledi.

Ticaret çevreleri fiyatların yüzde 12’ye kadar yükseldiğini belirtirken, Bakanlık daha önce ithal edilen ürünlere zam yapılmasını yasakladı.

Önümüzdeki dönemde piyasalardaki fiyat hareketlerinin ve işletmelerin eski-yeni alış faturalarının yapılacak denetimlerle takip edilmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.